Evakkomatka | Sivuluettelo

Munasta on moneksiLuovutetussa Karjalassa kauppamatkat maaseudulla olivat pitkiä, eikä julkisia kulkuneuvoja ollut. Niinpä maatiloilla olikin pit­kälti tultava toimeen sillä, mitä itse tuotettiin. Leipäviljaa saatiin maasta, samoin perunaa ja juureksia, vihanneksia ja marjoja. Myös karjaa tiloilla kasvatettiin ainakin sen verran, että oma maidon, lihan ja villan tarve tuli turvattua. Tehokanaloista tuolloin tuskin kukaan vielä tiesi mitään. Munia kanojen kasvattajilta kyllä riitti myös naapureiden tarpeisiin ja torillekin vietäviksi.

Kun jokin aika sitten selailin vanhaa kotitalouden oppikirjaani, luin siitä mielenkiinnolla, miten arvokas ravintoaine muna on, “ ... mutta niin kallis etteivät perheenemännät voi sitä riittävässä määrin käyttää”. Nykyisin munat ovat halpoja ja niitä on tarjol­la jopa vitamiineilla kyllästettynä ja valmiiksi värjättyinä. Tuleekin mieleen ajatus, mitähän meille kuluttajille seuraavaksi tarjo­taan; kenties munaa, joka ei ensinkään sisällä kolesterolia. Se kun tutkijoiden mukaan on niin perin epäterveellistä.

Joskus vuo­sia sitten juttelin tästä munan kolesterolivaarasta erään helsinkiläisen sisätautialan professorin kanssa. Hän oli sitä mieltä, että jos ihminen ei syö päivässä enempää kuin kolme kananmunaa, ei terveydellisiä riskejä munan kolesterolin suhteen pitäisi olla. Kananmunan sulaminen elimistössä vaatii paljon energiaa, joten kertynyt haitallinen polttoaine kuluisi saman tien pois. Näin siis tieto elintarvikkeiden terveysvaikutusten kohdalla vaihtelee vuosittain ja asiantuntijakohtaisesti.

Vaikeaa onkin löytää tietoa sii­tä, mikä ihmiselle todella on hyväksi ja mikä ei. Parastako siis onkin vain ottaa maalaisjärki käyttöön ja tehdä valinnat kohtuudella, ja sen mukaan mikä itsestä tuntuu hyvälle. Turhat kotkotukset puoleen ja toiseen eivät saa aikaan muuta kuin le­vottomuutta ja pelkoa ruokailijoissa. Helposti tulee tunne, että nyt minunkin on kokeiltava sitä tai tätä, kun se kerran niin hyvää ja terveellistä on. Tulee halu elää "ajanhermolla", olla muodikas. Minun lapsuudenkodissani olivat tavalliset maatiaismunat muotia. Niitä syötiin keitettyinä ja paistettuina, niitä laitettiin laatikoihin ja leivonnaisiin ja niistä keitettiin velliä tai munamai­toa. Juhliin niistä tietysti leivottiin kakkuja.


Copyright © 2002 Hilkka Pulli. Copyright-aineistoa ei ole lupa muunnella, julkaista, lähettää edelleen, luoda johdannaisaineistoteoksiksi, tai yleensä millään tavalla käyttää hyödyksi. You may not modify, publish, transmit, create derivative works or in any way exploit any of the copyrighted material.
Klikkaa kuvaketta, pääset kyökin puolelle