Sivuluettelo | Munasta on moneksi | Netti-Klaara |

 

LOIMULOHI - kalaruokaa parhaimmillaan.

Useimpia leivonnaisia voidaan valmistaa luontaisesti gluteenittomista raaka-aineista.

Huomioimalla myös dieettiruokailijat saadaan pitopöydästä täydellisempi.

Gluteeniton taatelikakku

    Ainekset ja valmistusohje:

    300g tuoreita (tai kuivattuja) taateleita, 150 g voita, 200 g fariinisokeria ja 2 dl vettä. Laita ainekset kattilaan ja keitä niitä, kunnes taatelit ovat kypsiä ja seos tasaista puu­roa. Muista sekoittaa keitosta, ettei se pala pohjaan. Jäähdytä seos, ja lisää jäähtynee­seen 4 kpl kananmunaa yksitellen, välillä hyvin sekoittaen.

    Lisää tämän jälkeen taikinaan jauhoseos: 4 dl maissi- tai riisijauhoja, 2 dl perunajauhoja ja 2 tl leivinjauhetta ja sekoita hyvin. Kumoa taikina voideltuun kuivakakkuvuokaan ja paista se kypsäksi n. 45 min. 200º:n lämmössä

Suolasiika

Puhdista tuore siika suomuista ja sisälmyksistä ja fileeraa se. Pyyhi siikafileet ta­louspaperilla puhtaiksi. Vältä niiden liottamista vedessä. Aseta puhdistetut fileet nahkapuoli alaspäin voipaperille ja sirottele niille karkeaa suolaa ja hiukan hienoa sokeria. Lado fileet sitten päällekkäin kerroksiksi erottelemalla ne toisistaan voipa­periliuskoilla. Kiedo tämän jälkeen koko filepino tiukaksi kääröksi voipaperiin ja laita käärö jääkaappiin. Anna fileiden suolautua seuraavaan päivään. Kääntele kääröä välillä, että suolautuminen tapahtuisi tasaisesti.


Karjalanpaisti
(noin 10:lle ruokailijalle )
Ainekset: 1 kg naudan lapaa tai -fileselkää , 1 kg possun lapaa, 1/2 kg lam­paan li­haa, 300g naudan maksaa, 4 kookasta sipulia, muutama mauste­pippurimarja, 1 rkl merisuolaa,1 l kylmää vettä, nokare voita tai palanen sila­vaa pannun rasvaami­seen
Valmistusohje: Pilko maksa kuutioiksi ja käytä kuutiot rasvatulla kuumalla pannulla. Pilko kuoritut sipulit ja lihat suuriin lohkareisiin ja lado ne kerroksittain uunivuokaan. Ripottele pippurit ja suola lihojen pin­nalle ja kaada vesi viimeksi kaiken ylle. Kypsennä paistia ensin tunti n. 220 asteessa, laske sitten lämpöä ja hauduta vielä noin puolentoista tunnin ajan. Kääntele lihapaloja silloin tällöin koko kypsymisen ajan, että eivät kuivuisi. Jos liemi näyttää liiaksi haihtuvan, li­sää vuokaan vettä. Anna paistin olla uunissa vielä jonkin aikaa, kun olet kytkenyt virran pois. Ennen kuin nostat sen tarjolle, pilko lihapalat pienemmiksi ja poista niistä kypsymisen aikana irronneet luut. Tarjoa karjalanpaistia mieluiten keitettyjen pe­runoiden kera. Tähteistä saat maittavan lihakeiton seuraavana päivä­nä.  Tämä karajalanpaistiohje on variaatio äitini 1950-luvulla valmistamasta paistista. Hän laittoi lihat uunipataan lähes kilon lohkareina ja pilkkoi ne vasta kypsinä. Uunin lämpötilaa hän ei voinut säätää: Paisti valmistettiin leivinuunissa hauduttamalla, yleensä sen jälkeen kun leivät ja pullat oli paistettu.
Maukasta matikasta
Ennen kuin alat valmistaa matikasta (mateesta) ruokaa, huuhdo ja perkaa se huolella. Ma­tikan sisältä löytyneet herkut: mäti, maiti, ja maksa kannattaa ehdottomasti ottaa myöskin talteen, ja käyttää ne joko keiton tai muun kalaherkun raaka aineena.
Mateenmäti on tunnetusti "Herrojen herkku ja kuningasten ruo­ka." Siinä on jopa C-vita­miinia! Jos mätipussit laitetaan keittoon, niitä ei rikota, mutta jos ne ha­lutaan käyttää herkkuna tahnan tapaan, ne rikotaan vispaamalla. Näin mäti irtoaa kalvoista ja se voidaan huuhdel­la useassa ve­dessä. Huuhdottu mäti siivilöidään kankaan läpi, suolataan vä­hän ja pannaan sitten pakastumaan.
MATIKKAKEITTO
Ainekset:
Vajaa kilo perattua ja paloiteltua matikkaa, muutama iso sipuli lohkoina, vettä tarpeen mukaan, maitoa litran verran, voita maun mukaan, perunoita noin kilo lohkoina. Suolaa ja muita mausteita maun mukaan ( muina mausteina voi käyttää esimerkiksi pippuria ja tilli).
Valmistusohje:
Laita pilkottu matikka kattilaan yhdessä sipulien kanssa. Kaada kattilaan vettä niin, että ainekset juuri peittyvät. Keitä hiljalleen, kunnes kala on kypsää. Nosta kypsät palaset va­rovasti toiseen astiaan, mutta pidä ne yhä lämpiminä. Lisää kalaliemeen pilkotut perunat, ja keitä ne lähes kypsiksi. Kiehauta tällä välin maito toisessa kattilassa. Kun perunat ovat lähes kypsät, kaada maito niiden päälle, ja lisää kalapalat keittokattilaan. Lisää myöskin mäti, maiti ja maksa, jos käytät niitä keiton aineksina.

Juhlavat sipuliperunat

Tarvikkeet:

laakea voideltu uunivuoka
8 kookasta perunaa
1 kookas sipuli
2 valkosipulia
5 dl kermamaitoa
( myös kermaviili sopii)
ripaus hienoa suolaa
n.30 g voita tai ruokaöljyä

Valmistusohje:
Viipaloi pestyt ja kuoritut perunat. Kuori, puhdista ja viipaloi sipuli ja valkosipulit.
Lado kaikki ainekset kerroksittain vuokaan ja kaada päälle suolalla maustettu kerma­maito. Huomaa, että perunoiden tulee juuri ja juuri peittyä. Jos ne eivät peity, lisää vähän kermaa tai vettä. Tipauta pinnalle voinokare ja paista n.1 ½ tuntia 180 1 uunilämmössä. Pidä huolta, ettei neste kokonaan haihdu vuoasta paistamisen aikana.

Hulda-mummon Rusupiirakka

Rusupiirakan pohjana on ruistaikinakuori. Taikinan valmistuksessa ei käytetä kohotusai­neita. Itse kotona valmistetusta hapantaikinasta maukkaan kuoren saa kaulittua helposti. Kauli taikina pitkulaiseksi kaksi kertaa paistovuoan tai uunipellin kokoiseksi levyksi. Levyn toi­nen puoli asetellaan pellille reunoja myötäillen ja sille levitetään hie­noksi silpuksi hakattua raakaa perunaa. Perunasilpun sekaan voidaan lisätä sianlihasuika­leita ja sipulisilppua. Ripaus suolaa on myös paikallaan. Jos lihaa ei käytetä, perunan päälle tiputetaan voinokareita. Kaulitun piirakkapohjan toinen puoli käännetään täytteen päälle. Reunat tiivistetään ja kanteen pistellään haarukalla ilmareikiä. Piirakka paistetaan mie­dossa uunilämmössä hauduttamalla kunnes se on kauniin värinen, kypsä. Tämä perinneruo­kaohje on kotoisin Koivistolta. Sain sen anopiltani 1960-luvulla.


Hiivaton hapanlimpputaikina


Rusupiirakan kuoritaikinaksi sopii hyvin hapanlimpun taikina.

Seuraavan ohjeen olen saanut hyvältä - nyt jo edesmenneeltä - ystävältäni Laine Sälliseltä kymmenisen vuotta sitten. Että taikinasta saataisiin oikeaoppinen hiivaton juuritaikina, tarvitaan sen valmistamiseksi rei'itetyllä kannella varustettu puolen litran lasipurkki, kaksi desilitraa ruisjauhoja ja 2 desilitraa haaleaa vettä. Jauhoista ja vedestä sekoitetaan purkissa velli. Vellipurkkia pidetään huoneen lämmössä noin viikon verran. Velliä on sekoitettava päivittäin, kunnes se käy hyvin ja on valmista käytettäväksi taikinan juurena. Valmista juurta taikinaa varten tarvitaan noin 3 desilitraa. Se mitataan haaleaan veteen, jota on taikinakulhossa saman verran valmiina. Muut ainekset: 1 tl merisuolaa sekä noin 6 desiä ruisjauhoja vaivataan sekaan ja alustetaan taikinaksi, annetaan nousta ja leivotaan joko piirakan kuori tai ruislimppu. Kaulitun kuoren tai pyöritellyn limpun annetaan nousta leivinpöydällä vielä uudestaan ennen paistamista.Copyright © Hilkka Pulli / Hilkka Pulli Kustannus

Copyright-aineistoa ei ole lupa muunnella, julkaista, lähettää edelleen, luoda johdannaisaineistoteoksiksi, tai yleensä millään tavalla käyttää hyödyksi. You may not modify, publish, transmit, create derivative works or in any way exploit any of the copyrighted material.


Sivun alkuun